Igår lanserades "Europeiska året för lika möjligheter för alla" på Världskulturmuséet i Göteborg. Nyamko Sabuni öppningstalade och Adam från LSU och Delegationen för mänskliga rättigheter modererade ett pass kring Europabarometern om diskriminering inom EU. Medverkade i diskussionen gjorde Claes Borgström, JämO, och Katri Linna, DO.
Följande punkter ur Europabarometern lyfte Adam till diskussion:
- Svenskar anser över lag att diskrimineringen i samhället är mer omfattande än vad snittet i Europa anser. Undersökningen visar t.ex. att 85% av svenskarna anser att diskriminering p.g.a etnicitet är omfattande. Motsvarande siffra för t.ex. Tyskland 48% och snittet för EU är 64%. Samtidigt menar 86% av svenskarna i undersökningen ett mångkulturellt Sverige berikar (snittet för EU är 65%).
- Både i Sverige och i Europa generellt, så är diskriminering p.g.a. etnicitet är den som uppfattas som mest omfattande.
-Sverige ligger på snittet i Europa när det gäller att känna till sina rättigheter, 32% menar att de känner till sina rättigheter. Motsvarande siffra för t.ex. Finland är 65%. Hur kan skillnanden mellan Sverige och Finland vara så stor och borde inte ett informationssamhälle som Sverige ligga över snittet i Europa?
- Sverige utmärker sig på ännu en parameter i undersökningen. Endast 28% menar att tillräckligt görs för att motverka diskriminering, motsvarande siffra för t.ex. Finland är 64% och snittet i EU är 45%.
- Kvinnor och välutbildade, men även unga, generellt är mer medvetna om och kritiska till diskrimineringen. (Är synen på diskriminering något som förändras med generationerna?)
- Sverige har högst medvetenhet om diskrimineringen samtidigt som vi ligger i topp bland de länder som vill se mer insatser för att motverka detta. Undersökningen visar också att hela 74% av de svenskar som svarade menar att skolor och universitet har en viktig roll i detta arbete .
Enligt undersökningen anser alltså två tredjedelar av Sveriges befolkning att för lite görs för att motverka diskriminering. Genom Alla olika alla lika-kampanjen ska Sveriges ungdomsorganisationer se till att den siffran har sjunktit om tre år!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar