2007/09/04

LSU:s kommentar till Jan Björklund

DN skriver idag om Jan Björklunds krav på att ålder ska tas upp som diskrimineringsgrund i den svenska diskrimineringslagstiftningen, ett steg som redan tagits i många av våra grannländer i Europa. Vad som föranlett kravet från blivande folkpartiledarens sida tycks vara de äldre medborgarnas rättigheter på arbetsmarknaden.

LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer driver genom kampanjen Alla Olika Alla Lika ett aktivt arbete för att motverka diskriminering av alla dess former. För oss är ålder som diskrimineringsgrund ett självklart tillägg diskrimineringslagsstiftningen och vi arbetar redan därefter. Jan Björklunds försvar för de äldre skulle alltså få mycket positiva effekter även för de som ännu inte lyckats ta sig in på arbetsmarknaden.

Hanna Hallin, ordförande för LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer:
- Vi ser det som positivt att frågan om åldersdiskriminering lyfts upp, för att skydda såväl unga som äldre. Det här är en fråga om mänskliga rättigheter och vi måste motverka segregation över generationsgränser på samma sätt som diskriminering på grund till exempel av kön eller etnicitet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast nu gäller ju detta bara åldersdiskriminering för äldre.

Så än är han inte i hamn.

Hanna sa...

Nej han är verkligen inte i hamn. Tittar man på utredningen om en ny diskrimineringslagstiftning så lyfts åldersdiskriminering av unga upp specifikt i ett stycke som rör arbetslivet. Det ska bli intressant att följa den här debatten under den kommande tiden.