2007/11/21

Ett litet boktips...

...till dig som vill läsa på lite inför kommande förslag på ny sammanhållen diskrimineringslag under 2008: Att lagstifta om diskriminering, av Susanne Fransson och Per Norberg (SNS Förlag)

Boken är på hanterliga hundra sidor och är bra för mindre juridiskt begåvade (nåja 20 poäng har jag i alla fall) som snabbt vill kunna fördjupa sig i utmaningarna för lagstiftandet om diskriminering, exempelvis intersektionalitet och strukturell diskriminering. Särskilt rekommenderar jag kapitel 6 om åldersdiskriminering som rättsvetaren Susanne Fransson skrivit.

Så här tycker Diskrimineringskommittén, vars förslag är grunden för det kommande lagförslaget, att vi i Sverige ska skilja mellan berättigad särbehandling och förbjuden diskriminering:

Diskrimineringsförbudet beträffande ålder - här närmare bestämt yngres arbetstagares intressen - bör även fortsättningsvis få vika för att skydda äldres anställningsbarhet.
(SOU 2006:22, s 443)

Och det här tycks fackförbund och arbetsgivarorganisationer fortfarande hålla med om. Gör du?

Ungas anställningsbarhet då? Enligt Ungdomsstyrelsens attityd- och värderingstudie Unga med attityd, som presenterades i oktober, anser varannan äldre människa men bara två av tio unga människor att ungdomar ska ha lägre lön för att öka möjligheten för unga att få jobb. Trots att arbetslöshet är det som oroar unga mest tycker alltså åtta av tio att de inte ska ha lägre lön för att lättare få jobb. Lite intressant inför fortsatta diskussioner om ungas makt, inflytande och frihet från diskriminering.

De enda som under hösten sagt vad de föreslår om ålder som diskrimineringsgrund i arbetslivet är förutom diverse press Miljöpartiet, som motionerat i Riksdagen. Många fackförbund från både LO och TCO har dock av sig till LSU (om samarbete). Vid samtalet på LSU-Forum höll Handelsanställdas förbund, TCO och Svenskt Näringsliv med varandra om att lagen bör ge så mycket frihet som möjligt till arbetsmarknadens parter i förhandlingarna. No news, med andra ord.

På LSU:s årsmöte i helgen beslutades att LSU ska fortsätta hålla liv i diskussionen om åldersdiskriminering och bevaka frågan inför det nya lagförslaget i mars 2008.

Inga kommentarer: