Det är intressant att kommuner/skolor bestämmer vilka organisationer som får besöka skolan och berätta om sin verksamhet. Inte minst när de ”bestämmer” vilka partipolitiska ungdomsförbund som får det. Särskilt när de endast tillåter riksdagsrepresenterade partier att besöka skolorna med argumentet att de annars inte har argument mot att låta rasistpartier besöka skolan.
- Är bästa sättet att bemöta partier med främlingsfientlig framtoning att låtsas att de inte finns? Inte vad jag hört i alla fall.
- Om partier får besöka skolan, är det rimligt ur en demokratisk synvinkel att de partier som har makten i kommunen kan bestämma vilka partier som ska få möta skolelever och då utesluta alla som inte redan har makten? Eller är det bara rektorns bleka ursäkt?
- Om främlingsfientliga partiers möjlighet att rekrytera är haken, varför kollektivt bestraffa alla icke-riksdagspartier? I mina öron låter det mer hållbart att satsa på att utveckla en skola där eleverna inte vill gå med i främlingsfientliga partier, oavsett hur många som besöker dem.
Rasistpartier vinner terräng för att de är hatade av de andra partierna. Människor som känner sig hatade och svikna av samhället och de etablerade partierna röstar på dem som alla hatar. Och det gör detsamma tror jag om man träffar dem i skolan, läser om dem på Internet eller i tidningen.
Om vi vill minska rekryteringsbasen för rasistpartier ska vi utrusta unga människor med självkänsla, delaktighet, argument och något att förlora. Vi ska bryta ungas känsla av vanmakt. Vi ska uppmuntra och ge plats för ungas egna initiativ. Sluta förmynda, förminska och försämra för unga. Vi är inte dumma i huvudet. Vi ser vad som händer. Många unga mår skit. Många unga får andra unga att må skit. Det är det som måste upphöra.
Vem som får besöka skolan är helt irrelevant för att lösa problemet.
I går träffade jag Ung pirats och Röda korsets ungdomsförbunds styrelser. Ung pirat engagerar tusentals unga människor. Ung pirat fick inte besöka skolor de kontaktade förra valet, för att rektorerna då skulle sakna argument mot att släppa in rasistpartier.
Till alla dessa rektorer säger jag: boka in Alla olika alla likas skolturné under 2008 och 2009. Då kan unga sen själva ta debatten med rasisterna på och utanför skolan, och ni kan sova bättre på natten.
Nästa år är det Europaparlamentsval. I Frankrike placerades EU-fientliga Le Pen från Frankrikes rasistparti Front National i Europaparlamentet och blev sedan Chiraques huvudmotståndare i presidentvalet 2002.
Jag hoppas att partipolitiska ungdomsförbund tar tillfället att under 2009, kanske tillsammans med LSU, utrusta unga människor med argument mot rasistpartier och mod att stå upp för ett samhälle där alla kan vara olika men ändå lika värda.
2 kommentarer:
En annan sak jag aldrig har förstått är hur politiker, vare sig på lokal-, regional- eller riksnivå tycks koppla samman ungas utanförskap och nedläggningen av naturliga forum för dessa som man i debatten refererar till som "vår framtid" Nedrustningen av det civila samhället är nedrustningen av vår gemensama demokrati.Fritidsgårdar, ungdoms cafeer för att inte tala om föreningslivet.
Ser er omkring i debatten i dagens Sverige. Nej till gatuvåldet, nej till Sverigedemokraterna och nej till Piratpartiet. Hur vore det med ett JA till ungdomen och framtiden istället.
Instämmer. Och även om det på pappret sägs ett och annat JA vi måste satsa på unga, så upplever inte en majoritet av unga sig "satsade på" om man får tro regeringens egen statistik från Ungdomsstyrelsen. Och i slutändan är det ju bara när unga själv upplever det som vi kan veta att vanmakt och utanförskap bryts.
Skicka en kommentar