2008/03/03

Inte så kul att bli fackad

I juni åkte jag södra Sverige runt. Vi hade hyrt en bil och besökte alla orter vi passerade. I en liten liten by som jag idag inte ens minns namnet på stannade vi för att låna pizzerians toalett. Medan jag väntar rullar ZTV:s hitvarning upp på den obligatoriska TV:n i hörnet. Och det är som ett knytnävsslag i magen. Jag står förhäxad och lyssnar på Adam Tensta sjungandes They wanna know:

They wanna know why we look like a gang
look so criminal, look like we bang
So I tell them the only bangin' that we do it is on the system

We're just doing our thing
-
They wanna know why my pants hang low,
what it says on my tee, why I dress like this for

So I tell them f**k your dress code. Who am I supposed to pull my pants up for?
-
They wanna know what we do when we're in the crib

If we tokin' , tokin'
So I tell'em: I don't know why you're askin',
Do I look like I've been smokin'?

Låten handlar om fördomar och hur vi stoppas in i fack av alla vi möter. Här kan du läsa hela texten. Adam dricker inte och vägrade köpa cigaretter ens till sin mamma, enligt en intervju i UNF:s tidning Motdrag.

I helgen har jag gått Alla olika alla likas utbildning i metoder för att synliggöra och diskutera fördomar och diskriminering. Vi har ett grymt bra och snyggt metodmaterial - O/LIKA - med en normkritisk pedagogik. Det betyder att den fokuserar på normen inte på det som "anses avvikande" vad gäller kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

O/LIKA släpps den 18 mars på Södra teatern kl 18. Alla är välkomna dit och alla får beställa och använda boken.

Inga kommentarer: