Undersökningen visar bland annat att:
- 7 av 10 svenskar anser att i en demokrati måste alla själva få medverka i de beslut som rör dem
- 2 av 10 anser att barn och ungdomar själva ska bestämma över sina liv (8 av 10 anser att föräldrarna ska ha sista ordet när det gäller barn och ungdomars liv)
- 3 av 10 anser att en minoritet inte behöver följa majoritetens beslut om majoriteten inte lyssnat på deras argument
- 6 av 10 anser att man ska ha samma rätt att bygga moskéer som kyrkor
- 7 av 10 anser att homosexuella par ska ha samma rättigheter som heterosexuella
- 4 av 10 anser att det är bra för ett land om alla invånare har samma vanor och värderingar
I en internationell jämförelse så har svenska folket goda kunskaper om mänskliga rättigheter, men det finns uppembart mycket att diskutera vad gäller värderingar.
Undersökningen är uppdelad utifrån ålder. Undersökningen konstaterar att unga tillhör värderingsklustret Frihet och engagemang eller Förbjud diskrimineringen medan äldre i större utsträckning tillhör Nationella symboler och gemensamma värderingar eller Traditionella värderingar och integritet.
Undersökningen är ett underlag till den satsning regeringen dragit igång för en ”dialog om en gemensam värdegrund”. Syftet med "Dialog om en förstärkt gemensam värdegrund" är att stärka den sociala sammanhållningen och respekten människor emellan och öka kunskapen om och respekten för demokratin och de mänskliga rättigheterna.
Regeringen har beslutat att sätta mig i en rådgivande grupp, kallad ”Idéummet”. Jag undrar vad jag gett mig in på och har funderat på att dra mig tillbaka. Jag har sedan höstens budgetpropp försökt förstå exakt vad den här ”dialogen” går ut på och vilken roll ungdomsorganisationer kan ha i den. Mer om den i nästa inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar