Riksdagens snabbprotokoll
Kammarens protokoll 30 oktober 2008 12.00-16.03
Lagen om åldersdiskriminering
Anf. 62 CURT LINDEROTH (m):
Fru talman! Jag önskar ställa en fråga till statsrådet Sabuni angående ett nytt EU-direktiv av den 2 juli i år mot diskriminering på grund av ålder.
Vi får från den 1 januari 2009 äntligen en lag mot diskriminering i arbetslivet på grund av ålder. Enligt EU:s direktiv skulle den ha trätt i kraft 2003, men föregående regering förhalade den till över valet 2006. Nu är framför allt äldre människor förvånade och besvikna över att den nya lagen förbjuder könsdiskriminerande uttryck och diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning samt till sist ålder, men bara i arbetslivet. Min fråga till statsrådet är då: Kan våra äldre och yngre medborgare räkna med en fullständig diskrimineringslag denna gång, eller blir det några inskränkningar? Och kommer den relativt snart?
Anf. 63 Integrations- och jämställdhetsminister NYAMKO SABUNI (fp):
Fru talman! Under arbetets gång inom kommissionen har vi förordat ett brett diskrimineringsdirektiv. Det är det som vi har fått, och det välkomnar vi. Att diskriminering på grund av ålder inte gäller på samtliga områden i samhället beror helt enkelt på att det inte fanns underlag för det. Det underlag som fanns från Diskrimineringskommittén handlade just om diskriminering på grund av ålder på arbetsmarknaden. Men när detta nya direktiv så småningom antas – för det är ännu inte antaget, och jag tror inte att det hinner antas under fransmännens ordförandeskap – är det tänkt att vi ska bereda frågan i vanlig ordning. Därefter återkommer vi med en proposition till riksdagen, som jag hoppas att riksdagen ska rösta igenom. Då kommer vi att kunna skydda mot diskriminering på grund av ålder också på andra samhällsområden.
Anf. 64 CURT LINDEROTH (m):
Fru talman! Det låter betryggande. Då hoppas jag att statsrådet påskyndar den här frågan så mycket som möjligt, så att det inte behöver ta sex år, som det gjorde med den andra lagen. Det är i alla fall 1,6 miljoner pensionärer i vårt land och ca 1 miljon ungdomar som i båda fallen är intresserade av en lag mot diskriminering på grund av ålder. Jag får väl bara hoppas att Sverige nästa höst, under sin ordförandetid, kan sätta en fjäder i hatten för sitt arbete som ordförandeland.
Anf. 65 Integrations- och jämställdhetsminister NYAMKO SABUNI (fp):
Fru talman! Det är sannolikt att det blir vårt ordförandeskap som får anta direktivet, därför att Tjeckien har inte visat något större intresse av att jobba med frågan, vilket betyder att vi missar ett halvår. Men sex år ska det inte behöva ta.
Oavsett vilka orsaker som låg bakom den långa tiden för det förra direktivet, handlade det om att det var många fler frågor som skulle hanteras. Hela diskrimineringslagen skulle gås igenom. Den här gången är det ett mindre direktiv, så det ska inte behöva ta så lång tid. Men vi missar, som sagt, ett helt år genom att vi inte kan anta direktivet under fransmännens ordförandeskap.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar