Idag för 60 år sedan var en dag som kom att förändra förutsättningarna till ett liv i fred, frihet och trygghet för människor världen över. Dagen bidrog också till en förändrad syn på ansvar för den enskilda människan. Varje regering har ansvar för att skydda människors rättigheter inom landets gränser. Men det finns också ett gemensamt ansvar att respektera alla människors rättigheter. Idag fyller den Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna 60 år.
Under alla år har rättigheterna varit omdiskuterade och debatterade. Är några rättigheter mer värda än andra? Är det rättigheter som bara gäller vita män? Vilka rättigheter saknas? Det finns mycket viktigt att diskutera. Men faktum är att de trots detta har varit ett av de absolut starkaste normerande verktygen världens regeringar enats om.
Idag finns det inte ett enda land som lever upp till samtliga rättigheter. Och de starkaste förespråkarna mot rättigheterna brukar vara företrädare från regeringar som inte är särsklit angelägna att kännas vid sitt ansvar att skydda dem. Då plötsligt passar det bra att rama in dem i en imperialistisk idé. Ofta finns det i just samma land en ajoritet människor och organisationer som inget hellre vill än att se sina mänskliga rättigheter respekterade, oavsett vilka som var med och skrev dem.
Ett rättighetsperspektiv innebär att alla människor alltid och utan undantag har vissa rättigheter. Den enda inskränkningen är skyddet av andra människors frihet och rättigheter. Det innebär också en skyldighet och ett ansvar att respektera andras rättigheter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar