Idag ska utrikesminister Carl Bildt presentera Sveriges utrikespolitik under året, i den utrikespolitiska debatten i riksdagen. Inför debatten har LSU tillsammans med Helena Ekinge på Millenniemålskampanjen, FN:s utvecklingsprogram UNDP skrivit ett öppet brev till Carl Bildt, för att påminna honom om ett perspektiv som ofta glöms bort. Här är två utdrag, hela brevet går att läsa på www.lsu.se.
"Förra året pratade du mycket om att öka säkerheten i världen. Vi har också förstått att Sverige under ordförandeskapet tänker fokusera på ökad demokrati och miljömedvetenhet. Det är bra, men vi tycker att det fattas ett viktigt perspektiv – ungas rätt att få vara med och bestämma.
Vi har nu världshistoriens största generation unga. I många utvecklingsländer är 60-70 procent under 30 år. Alla vet att unga är framtiden, men det är sällan någon pratar om att vi faktiskt också är nutiden. Du pratar om säkerhet – men vems säkerhet? Att som 15-åring i Bolivia jobba i en gruva för att ha råd till mat är inte speciellt säkert. Inte heller att tvingas ha sex med männen på marknaderna kring Stora sjöarna i Afrika för att få köpa och sälja fisk.
Regeringar runt om i världen satsar enorma resurser på militär upprustning. När det väl blir dags att använda vapnen är det ofta unga som får hålla i dem och faller offer för dem. Vi tycker att regeringar i stället borde satsa på utbildning för alla barn och mat till alla medborgare. Unga utan utbildning, jobb eller framtidstro övertygas lättare att följa extremister – i värsta fall terrorister."
"Dessutom vill vi att unga får en plats vid förhandlingsbordet. Genom LSU och FN:s samarbete Tackling Poverty Together försöker våra vänner i sex afrikanska länder få sina regeringar att involvera unga människor när de planerar insatser för att minska fattigdomen. Du kan hjälpa dem genom att varje gång du besöker ett land fråga vad den regeringen gör för att öka barns och ungdomars deltagande i politiken. Om du har tid att lyssna har vi många fler idéer. Hör gärna av dig!"
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar