Under två intensiva dagar 13-14 sept diskuterade ungdomsdelegater och beslutsfattare och tjänstemän gemensamt inom workshops om arbetsmarknad, utbildning, hälsa, ungas delaktighet och den strukturerade dialogen med unga. Resultatet av diskussionerna ska tjäna som input när medlemsstaterna nu fortsätter förhandlingarna om ett nytt ramverk för samarbete på ungdomsområdet inför ungdomsministrarnas beslut i november.
Deltagarna lyfte in några nya vinklar i ramverket, såsom vikten av att mainstreama ett anti-diskrimineringsperspektiv inom ungdomspolitiken, att en förnyad Ungdomspakt behövs inom Lissabonstrategin för att möta utmaningar som unga ställs inför på arbetsmarknaden och att ungas delaktighet ska genomsyra hela det ungdomspolitiska samarbetet. Nu är det upp till medlemsstaterna att ta tillvara på resultatet av de diskussioner som ägde rum mellan unga och beslutsfattare i under den svenska ordförandeskapskonferensen om det framtida ungdomspolitiska samarbetet i EU. På lsu.se finns alla samlade slutsatser från konferensen. LSU kommer fortsätta bevaka och följa upp processen.
Vi hoppas ha satt en ny trend för de konferenser som sker inom den strukturerade dialogen med unga i EU. Att unga och beslutsfattarna möts och gemensamt diskuterar, istället för att ha separata möten. Det öppnade upp för en riktig dialog och erfarenhetsutbyte. Unga och ungdomsorganisationer kan på så sätt direkt möta och påverka representanter från departement från det egna landet såväl som andra EU-länder.
Utöver de mer formella diskussionerna som ägde rum under konferensen fanns även möjlighet till mer informella möten och nätverkande mellan deltagarna, under fikapauser och middagar. Inte minst under avslutningsmiddagen på Nalen då alla, oavsett ålder, dansade (!!) till Marions, Elias & Wizzkids och Asha Alis förtrollande röst.
För att inspirera deltagarna att tänka utanför lådan hade Hans Rosling från www.gapminder.org bjudits in som key note speaker. Bland annat utmanade han oss att gå bortom vi och dem tänkandet och att många inom industriländerna har en syn på utvecklingsländer som bygger på gamla fördomar. Hans föreläsning var otroligt uppskattad, och du som inte hade möjlighet att lyssna på honom kan ta del både av inspirerande föreläsningar och Roslings statistik om utvecklingen i världen på nätet.
Videoklipp och intervjuer med deltagare finns på konferensens sajt, där går det också att ta del av en del bakgrundsdokument, se2009.eu/youth. Så nu var det äntligen summerat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar