Det var en enorm blek fläck i gräset. Allt som fanns kvar. Där hade gränsen gått. Ett par år tidigare hade jag och familjen tagit in på samma vandrarhem på en av våra årliga tältsemestrar i Europa. Då hade vi gått några meter in i skogen och ut på en äng bakom huset, men hindrats av ett vidsträckt stängsel. Där den bleka fläcken i gräset nu lyste hade ett vakttorn stått. I skogen fanns nu en liten sten med inskriptionen att här gick gränsen mellan Västtyskland och Östtyskland. Jag tror det var 1991.
Jag minns att jag alltid köpte tyska musiktidningen Bravo på de semestrarna. Mest för bilderna på NKOTB, men i Bravo stod det alltid om tyskarnas nyvunne kärlek David Hasselhoff som gjorde en minnesvärd insats 1989.
När jag läste tyska på gymnasiet 1999 skulle vi uppmärksamma tioårsjubiléet av att muren föll. Det var först då jag insåg att jag faktiskt hade levt under ett historisk ögonblick. Och att det bara var tio år sedan. Kalla kriget kändes då typ lika närvarande som artonhundratalet.
När LSU bildades för över 60 år sedan var det för att koordinera ungdomsorganisationernas deltagande vid internationella möten. I en värld som var uppdelad i öst och väst behövdes en obunden organisation för det. "LSU var med och drog ur proppen ur Sovjetunionen" sa en före detta generalsekreterare på LSU under vårt jubileum förra året. Att unga engagerade svenskar reste till en internationell ungdomskonferens i Moskva och aldrig slutade prata demokrati fångade både sovjetiska agenters och internationell medias intresse.
Ungdomsorganisationer har gått samman i LSU för att vi tror på samarbete. För att vi vill lära oss av våra olikheter, inte sudda ut dem. För att vi vill mötas över de gränser som finns mellan organisationer, länder, människor och åsikter. För att det stärker varje enskild organisation.
LSU har sedan tidigt nittiotal samarbetat för att stödja det oberoende landsrådet för ungdomsorganisationer i Belarus, politiskt och ekonomiskt. Vi har ett gemensamt ansvar när människors självklara rättigheter kränks brutalt bara 60 mil ifrån vår trygga vardag. Den som tycker något annat är en väldigt väldigt väldigt liten människa, i hjärta och tanke.
LSU har också samarbetat länge med landsråden i sju fd sovjetstater för att underlätta för ungdomsorganisationerna där att orientera sig och sitt land mot Europa. Deras regeringar har sinsemellan haft etnisk rensning, konflikter och orättvisor. Ändå sitter de unga fortfarande vid samma bord och bestämmer vad de ska driva för frågor i Europa och gentemot sina regeringar. De är unga från Azerbajdzjan och Armenien, Belarus, Moldavien, Ukraina, Georgien och Ryssland, vars regeringar inte pratar med varandra.
Gränser, de är till för att överskridas.
2009/11/10
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar