2009/03/13

Låta sig härskas genom att söndra

  • I en liten organisation kan man vara ensam om att vara bäst utan att ens vara särskilt bra, hade Carin Götblad egen erfarenhet av.
  • Det måste finnas en tydlig vision som alla känner till och som inspirerar. Jag har en tro på människan och en vilja att få människor att växa. Det handlar inte om att hävda sig själv eller att synas. Reflekterade Jeanette Söderberg, Vd på IKEA Sverige på tal om varför IKEA har så gott ledarskapsrykte.
  • Genom att lära känna det allmänmänskliga i mig så kan jag känna igen det i andra. De som utför arbetet ska vara med och utveckla det, var Robert Kuséns erfarenhet från Scania
  • Har ledarskapet abdikerat? undrade Jakob Palmstierna på tal om upptrappningen till en global finanskris.
  • En ledares förmåga är helt beroende av dennes kapacitet och erfarenhet av andra, annorlunda och nya perspektiv. Man måste kunna kliva utanför sin egen ram, sa en klok kvinna vid mitt bord
Det var några tankar på seminariet Passionerat ansvarsfullt ledarskap - om framtidens ledarskapsideal som jag lyssnade till under Kompetensgalan. Det är de egna erfarenheterna, nya perspektiven och självkännedomen som LSU vill bidra till att utveckla hos individer och organsiationer genom våra erfarenhetsutbyten, utbildningar och mötesplatser.

Filmen Life of Brian bjuder på många fantastiska scener som illustrerar några ledarskapsutmaningar:

Folket i Judéen förtrycks av romarna, men hatar varandra mer än romarna. Genom att betona skillnaderna dem emellan lyckas de inte ens ena sig mot sin förtryckare. Alla blir förlorare och ingen får det bättre. De låter sig härskas genom att söndras. Känns det igen?


När ett alarmerande besked kommer om att Brian ska korsfästas är den första reaktionen inte att göra något åt problemet, utan "låt oss diskutera":


Det här är ett annat underbart klipp om individen kontra kollektivet. Det visar utmaningen i att att som ledare visa att alla är självtänkande individer som gör ett aktivt val, inte en skock som blint underkastar sig:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kompetensgalan, låter jätte spännande!
Vem arrangerar den?

Hanna sa...

Det är tidningen Chef i samarbete med Ledarna, SATS, Stockholm stad och Talentum HR. Den hålls varje år i Stockholm och i år var det 400 deltagare!

Anonym sa...

Aha! Tack!
Hur kunde jag missat den =)
Får hålla utkik nästa gång.