Förra måndagen avseglade fartyget Briggen från Stockholm till Köpenhamn för att under FN-toppmötet om ett nytt klimatavtal fyllas av seminarier och häng. LSU samarbetar med Briggen för att beslutsfattarna ska höra hundratals olika ungdomsorganisationers och unga engagerades röster om klimatet. På bilden syns Niklas, vd för Postkodlotteriet, jag och Rebecca från Briggen. Kistan fylls med olika budskap och här är mitt:
Vi lever i spännande tider. Kanske rent av i en tid som kommer att gå till historien.
Klimatförändringarna innebär nya utmaningar för globalt ledarskap. Det är inte en fråga om miljö, utan om hela samhällets utveckling. För första gången står vi inför en ovillkorligt gemensam global utmaning.
Det bästa som kan hända är att inget händer, men vi vet att det redan är för sent.
Och det är vi som är unga idag som kommer att få bära konsekvenserna, av den politik som förs eller inte förs.
Utmaningarna vi står inför har orsakats av människors agerande. Det är goda nyheter. Om VI har ställt till det kan och måste också VI åtgärda det. De största hindren för en hållbar samhällsutveckling är inte teknologiska eller ekonomiska, de är politiska. Det handlar om att se fakta i ögonen och ha modet att agera.
Trots att unga alltid är bland de mest sårbara i ett samhälle vet vi också att unga är mer benägna att förändra sig själva och det samhälle de lever i. Oavsett om vi växer upp i Sverige, Moldavien eller Zambia.
Samtidigt som det är vi som påverkas mest och har störst intresse i att vi löser klimatkrisen så är vi de som har minst att säga till om.
Inför COP 15 har hundratusentals unga världen över engagerat sig. Många unga vill ta ledarskap över sina liv, organisationer och samhällen för övergången till ett hållbart samhälle.
Ungdomsorganisationer i Sverige och i världen skapar möjligheter för unga att kanalisera sitt samhällsengagemang och tillvarata sina politiska rättigheter.
I oktober bjöd LSU in unga ledare från 30 länder till ett förberedelsemöte inför COP 15. Vi ordnar lokala mötesplatser för ungdomsorganisationer, kommuner och allmänhet att diskutera de frågor som engagerar dem inför mötet i Köpenhamn.
I FN har världens ledare beslutat gång på gång att barn och unga ska få vara med och påverka i frågor som berör dem. Det är inte bara en rättighet. Många unga har idéer, lösningar och en drivkraft som är helt avgörande i arbetet med omställningen till ett hållbart samhälle.
Ändå släpps inte de som är under 18 år in i förhandlingsrummen i Köpenhamn. De får stå utanför och försvara sig mot den mediebild vi ofta ser av unga som bråkiga aktivister eller arga demonstranter, och inte som de pålästa, kreativa och drivkraftiga opinionsbildare som de flesta faktiskt är.
Och Sverige tillåter ingen officiell ungdomsrepresentant i sin delegation, något som varit självklart vid FN:s generalförsamling och FN:s kommission för hållbar utveckling i flera år.
Det ställer höga krav på världens ledare. De lovade oss för mindre än 20 år sedan att vi, kommande generationer, ska slippa städa upp det som tidigare generationer skitat ner. Att kommande generationer har rätt att själva skapa sin samtid.
Med makt kommer ett stort ansvar.
Klimatförändringarna är på många sätt det yttersta testet för globalt ledarskap. Dagens beslutsfattare står ansvariga inför framtida generationer. Kommer de att ha modet att fatta de beslut som krävs? Huruvida de gör det eller inte kan komma att påverka många unga människors förtroende för politik och förändring.
Larmet har gått, så det är dags att lyfta huvudet från kudden och sluta snooza väckarklockan.
Framtiden är inte sen, den är nu. Varje steg, varje beslut vi tar eller inte tar idag skapar framtiden.
2009/12/03
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar