2007/03/01

Vad gör media kåt?

På tal om ungdomarna i Köpenhamn vill jag faktiskt passa på att ge media en känga. Jag kan bli smått trött på dramamedia, som ibland tycks invänta gatsten, kravallpolis och gripanden för att överhuvudtaget ge plats åt unga bland huvudnyheterna.

Med några undantag förekommer unga i media uteslutande relaterat till problem. Vi är för våldsamma, för arbetslösa, för kriminella, för oengagerade, vi är felutbildade, bostadslösa, lata, feta, deprimerade, stökiga i skolan, skönhetsfixerade. Gör vi någonsin något som är bra undrar jag? Ja, såklart. Unga gör bra grejer, men kanske inte så intressanta att betala för att läsa om?

En mer nyanserad skildring i media skulle förbättra ungas självbild, utveckla samhällets attityd och visa på konstruktivt agerande. Unga är inte en homogen grupp. Vilka är egentligen de positiva förebilder unga kommer i kontakt med genom media? Kronprinsessan Victoria? Dokusåpisar?Zlatan?

Om ingen vill visa bra grejer unga gör i tv (förutom möjligen i nyheternas feelgood-inslag 15 sek innan vädret) eller i tidningarna så är det kanske tur att det finns bloggar. Där bestämmer du själv vad som är intressant att läsa, visa eller berätta om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I agree i stort, tror jag. Men vilka andra "grupper" beskrivs i mer positiva termen?

/Richard

Hanna sa...

Jag skrev inte att unga vill bli positivt beskrivna. För det handlar inte bara om medias beskrivningar av "grupper", det handlar också om:
-vilka frågor som media lyfter eller inte lyfter
-vilka olika perspektiv media förmedlar
-vilka "grupper" som ges utrymme att tycka, tänka och uttala sig

Som "grupp" beskrivs smala tjejer med solbränna och äldre vita män med mycket makt generellt något oftare i mer "positiva" termer i media, jämfört med andra "grupper". I alla fall är det dessa "grupper" som syns och får uttala sig.
Är det skillnad mellan "positivt" och norm då, undrar jag?