Den 30 mars undertecknade Sverige FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder. Konventionen spänner över nästan hela samhället. Konventionen ställer krav på tillgänglighet för både lokaler och kommunikationer men också för information och service. Hittills har 84 länder skrivit under konventionen. För att konventionen ska bli juridiskt bindande krävs att 20 länder har ratificerat den. Idag är det endast Jamaica som gjort detta.
Svensk lagstiftning garanterar ännu inte det skydd mot diskriminering som konventionen påbjuder. Idag anses det i Sverige till exempel det inte vara diskriminerande att en person inte kan ta sig in på en frisörsalong för att rullstolen inte kommer in genom dörren. Exempel finns hos Handikappombudsmannen.
Människor med funktionshinder är inte i sig handikappade. Samhället gör människor handikappade genom att inte erkänna allas mänskliga rättigheter och uppfylla kraven på full tillgänglighet. Tillgänglighet är ett måste för människors möjligheter till delaktighet i samhället och för människors makt över sin vardag.
Den av regeringen tillsatta Diskrimineringskommittens förslag från 2006 om förändringar i svensk lagstiftning säger att "en näringsidkares underlåt- enhet att vidta skäliga stöd och anpassningsåtgärder" kan utgöra diskriminering. Ett förslag på en ny sammanhållen diskrimineringslag- stiftning utarbetas under 2007. Sveriges ratificering av FN:s konvention om mänskliga rättigheter förmänniskor med funktionshinder bör då inte vara långt borta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Lechaim Hanna :-)!
Skicka en kommentar