2007/05/06

Beirut, bögar och beundransvärda metoder

Rania viker sig dubbel av skratt. Vi har precis svarat på henens fråga om det finns homosexuella präster i Sverige. Vi svarade ja och berättade att den präst som förespråkade motsatsen blev åtalad. Här i Libanon har ordföranden för Helem, den enda HBTQ-organisationen i den muslimska världen, häktats vid flera tillfällen på lösa grunder. Helem är en av partnerorg- anisationerna i Youth Advocacy Proces (YAP) som LSU samarbetar med i Libanon. Jag är här med Sara från kansliet för att planera det kommande året tillsammans med Rania och Kamal från YAP.

I Libanon och i hela regionen är YAP unikt, både i innehåll och metod. Nätverket samlar unga och ungdomsorganisationer från samtliga större politiska och religiösa grupperingar. Det har ingen annan lyckats med tidigare. I YAP har unga, oavsett bakgrund, en plattform för att gemensamt diskutera och arbeta för ungas delaktighet och makt i det libanesiska samhället.

YAP:s syfte är att få till stånd en ungdomspolitik i Libanon. Att forma ungdomspolitiken genom att de unga själva formulerar sina behov, problem och lösningar samt är aktiva i att lobba in den hos regeringen är unikt i regionen. Kamal säger att unga inte är vana att få ta ansvar och ges förtroende. De är vana att bli tillsagda. Unga har inte ens laglig rätt att sitta i en föreningsstyrelse innan de är 21 år, vid samma ålder som de får rösträtt, i Libanon. Valbar till politiska uppdrag är du först vid 25 år. Så en ungdomspolitik kan vara välbehövlig. Det är i princip inget land som har det i regionen, trots att över 60 procent av befolkningen är under 25.

Samtidigt som YAP jobbar underifrån med unga i arbetsgrupper på teman som medborgarskap och rättigheter, hälsa och palestinska ungdomars situation, så jobbar de med stora aktiviteter som lockar media och med direktpåverkan gentemot beslutsfattare. Tillsammans med ungdomsministeriet och Unesco har YAP arbetat fram ett program där nio ungdomar får möjlighet att under ett år jobba inom respektive nio ministerier med det specifika uppdraget att vara experter åt ministrarna på, och lobba för, ett ungdomsperspektiv. Kanske något vi skulle behöva i Rosenbad?

På bilderna: 1.Mahmoud som har startat en kulturförening i Shatila, det palestinska flyktingläger som angränsar till Beirut. 2. YAP håller till i ett kulturhus som ligger i det som under inbördeskriget var buffertzonen. 3. Sara med färsk mangojuice i centrala Beirut.

Inga kommentarer: