2007/05/09

Grattis EU 50 år!

Tycka vad man vill om symboler, festdagar och jippon, men uppmärksammandet av Europadagen på Nalen idag var bra. Samtal mellan Margot Wallström och Cecilia Malmström, Wanja Lundby Wedin och Signhild Agnegård Hansen samt en sjumannapanel med EU-kunniga människor i kategorin "ung" (bla Christoffer Fjellner (m), Eva Westerberg - SACO Studentråd, Hillevi Larsson (s)) lyfte aktuella Europafrågor som ungas sysselsättning, konstitutionen, medborgarinflytande och miljö- och energipolitik ur olika perspektiv.

Några siffror som nämndes under dagen:

22% - så hög är ungdomsarbetslösheten i EU
85% - andelen som i en temoundersökning tyckte att miljö, energi och klimat är den viktigaste frågan inför Sveriges ordförandeskap i EU 2009
60% - andelen som i samma undersökning ansåg att de politiska partierna i Sverige inte gör tillräckligt för att skapa en öppen debatt om EU
82% - andelen som tycker att det diskuteras för lite i Sverige om de sakfrågor som behandlas i EU

EU fyller 50 år i år. Under de 50 åren har EU förändrat stort och smått i Europa och världen. Många av de sakfrågor unga engagerar sig i beslutas det om av våra representanter i Bryssel. Vill vi ha en aktiv roll i att forma och utveckla vårt samhälle måste vi också vara aktiva där.

Vilket Europa och EU vill vi se om ytterligare 50 år? Det är dags att vi ungdomsorganisationer tar plats i den svenska debatten. Vi har ett gemensamt ansvar i att inte låta andra föra diskussionen om EU:s utveckling ovanför våra huvuden.

Europas framtid är din framtid, vare sig du vill fira det eller inte.

(Tack Eva Westerberg för fotot, jag glömde min kamera)

Inga kommentarer: