Idag den 27 september släpper LSU rapporten "På olika villkor" om diskriminering av unga i arbetslivet på grund av ålder.
Nio av de tio fackförbund som vi jämfört har förhandlat fram kollektivavtal tillsammans med arbetsgivarorganisationer där unga anställda på grund av ålder har sämre villkor än sina äldre kollegor vad gäller lön och semester. Unga har dessutom genom arbetsrättslagstiftningen en otryggare anställning. Att unga på grund av ålder får lägre lön, kortare semester och sämre anställningstrygghet är inte bara ojämlikt, det är också förbjudet enligt ett EU-direktiv som antogs för sju år sedan.
Vi välkomnar ett förbud mot diskriminering på grund av ålder i arbetslivet. Men det är inte bara äldre som diskrimineras som Jan Björklund tidigare gett sken av, utan även yngre.
På vår presskonferens syntes Per Gudmundson från Svd. Undrar vad han tänker hitta på?
----
Uppdatering: Ungdoms- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni kommenterade rapporten och den kommande diskrimineringslagen i P3. Och det här skrev Per Gudmundson. Efter den här dagen kan jag konstatera att vi för rapporten fått ris och ros från både borgerligt och fackligt håll och från många medlemsorganisationer (tack alla fantastiska för att ni hör av er!). Mest ros bör tilläggas.
Min ros går till LSU:s FN-delegat Gabriel Ehrling från Vi unga: särskilt tack till dig för engagemang och hårt arbete i den här frågan! En tackros också till Åsa.
Det känns kul att debatten om diskriminering av unga utifrån ålder i arbetslivet välkomnats och uppmuntrats från fackligt håll såväl som regeringen idag. Jag ser fram emot att diskussionen fortsätter gemensamt hos arbetsmarknadens parter, regering, barn, unga och äldre inför det kommande lagförslaget i mars 2008.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar