2007/11/26

Mobilisering mot diktaturen i Europa

Vitryssland ligger 70 mil från Sveriges gräns. Politiskt stöd för ett demokratiskt Vitryssland är ingen bristvara. Däremot det praktiska stödet som skapar förutsättningar för de människor som riskerar allt i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati i landet.

LSU har i princip sedan Vitryssland blev självständigt samarbetat med vår systerorganisation, den idag enda oberoende paraplyorganisationen för barn- och ungdomsorganisationer i Vitryssland, Rada. Sedan snart två år har Rada förklarats vara en olaglig organisation i Vitryssland. Det ekonomiska och praktiska stödet till Rada och dess medlemsorganisationer är i princip obefintligt.

De unga i Vitryssland, som växer upp i en annan värld än sina föräldrar, och deras organisationer är en kraft, och kanske det enda hoppet, för en kommande demokratisk samhällsutveckling i Vitryssland. Det står till och med i Sveriges samarbetsstrategi med Vitryssland. Många ungdomsorganisationer i Sverige samarbetar med ungdomsorganisationer i Vitryssland.

Rada arbetar för en ungdomspolitik som utgår från de mänskliga rättigheterna och demokratiska strukturer. Idag är LSU Radas enda långvariga samarbetspartner som ger ekonomiskt stöd för organisationens utveckling.

Därför bjöd LSU och Rada in till en "givarkonferens" i Stockholm i fredags, för våra nordiska och baltiska systerorganisationer. Representanter dök upp från Danmark, Norge, Estland, Lettland och Finland. Det var en viktig mötesplats och ett första steg för att vi på sikt kan koordinera vårt praktiska stöd till Rada och på så sätt mer effektivt bidra till att stärka respekten för mänskliga rättigheter i Vitryssland.

På bilden ser du Svetlana, ordförande för Rada.

Inga kommentarer: