2007/11/26

Världens problem i Zinkensdamm

Tillsammans med European Youth Forum stod LSU värdar för en millenniemålskonferens i helgen på Zinkensdamms vandrarhem. Varför?

1. Millenniemålen handlar om unga människor. Inte bara utbildningsmålet, jämställdhetsmålet eller barnhälsomålet. Utan även det om mödrars hälsa (vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 15-19 år är till följd av graviditet) och det om miljö och hållbar utveckling. Men ingenstans i dem står det att unga är en viktig målgrupp.

2. För att Millenniemålen ska uppnås har vi alla ett ansvar enligt Millenniedeklarationen. Det handlar om samarbete mellan Nord och Syd, regering, ideella organisationer, producenter, politiker och företag. Vi är den första generationen som har de resurser och den teknik som krävs för att utrota fattigdomen.

3. Ungdomsorganisationer i Sverige och världen med sin förstahandserfarenhet om ungas livsvillkor, breda kontaktnät och effektiva metoder för att nå unga borde vara självklara samarbetspartner för regeringar, organisationer och företag som vill bidra till fattigdomsbekämpningen.

Det var 50 sökande till konferensens 30 platser från nästan lika många länder. De lyckliga som blev uttagna hade arbetat med Millenniemålen på ett eller annat sätt och kom från ungdomsorganisationer från allt mellan Barbados, Slovenien och Filippinerna. Erfarenheter, metoder och kunskap utbyttes under två intensiva dygn. Vem sa att unga inte tar ansvar för sina samhällens utveckling? Nej, tänkte väl det.

Inga kommentarer: