Jag påbörjade en gång det program som förr hette Förvaltningslinjen i Uppsala. Tanken med magisterprogrammet är att utbilda kompetenta tjänstemän med bred allmänkunskap och spets. Av många anledningar har jag inte avslutat examen, än. Men bland mina vänner som gjort det har en avsevärd del valt staten som arbetsgivare.
Fackförbundet ST har gjort en undersökning om hur unga ser på staten som arbetsgivare:
1. Personlig utveckling. Bara 21 procent av de unga statsanställda anser att de får tillräcklig personlig utveckling i jobbet. Bland högskolestudenter tror 8 procent att statliga jobb erbjuder personlig utveckling, medan 23 procent tror att privata jobb erbjuder detta.
2. Intressanta arbetsuppgifter. Mindre än hälften, 47 procent, av de unga statsanställda anser att deras arbetsuppgifter är tillräckligt intressanta. Bland högskolestudenter tror 17 procent att statliga jobb erbjuder intressanta arbetsuppgifter.
3. Möjlighet att göra karriär. Bara 8 procent av de unga statsanställda anser att staten erbjuder goda karriärmöjligheter. Bland högskolestudenter tror 15 procent att staten erbjuder goda karriärmöjligheter, medan 38 procent tror att privata arbetsgivare erbjuder detta.
4. Hög lön. Bara 1 procent av de unga statsanställda tycker att de får en hög lön. Bland högskolestudenter tror 8 procent att statliga jobb erbjuder hög lön, medan 51 procent tror att privata jobb erbjuder detta.
Endast inom två områden stod sig staten bättre än det privata näringslivet: såväl anställda som studenter ger bättre betyg åt staten beträffande balans mellan arbete och privatliv. Många anser även att statliga arbetsgivare erbjuder bättre möjligheter att göra nytta för samhället, vilket också anses som det viktigaste kriteriet för att välja staten som arbetsgivare.
Kanske var det också så att Förvaltningslinjen inte lät tillräckligt hett i ungas öron som gjorde att programmet bytte namn till Politices Magister. Själv trivs jag just nu rätt bra i den tredje sektorn, det civila samhället.
2008/04/16
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar