2008/04/16

Pensionärsrepubliken Tyskland vill ge unga makt

Tysklands förre premiärminister kräver nya röstregler som gynnar unga människor. Flera andra tyska politiker har gått ut och stött förslag som ökar unga människors reella inflytande över politiken som förs i landet. "Risken är stor att de äldre rånar de yngre", säger Roman Herzog.

En hållbar utveckling betyder att kommande generationer inte ska behöva städa upp skiten från tidigare generationers beslut. Genom att ge unga idag makt ökar förutsättningarna för att långsiktigt ansvarsfulla beslut fattas.

Några av de argument som brukar föras fram i debatten om sänkt rösträttsålder är dessa:
  • När du har slutat den obligatoriska grundskolan ska du ha fått de kunskaper som krävs för att kunna delta fullt ut i samhället
  • Du är straffpliktig inför lagar du saknar möjlighet att påverka
  • Den demografiska utmaningen. Förstagångsväljarna är idag ofta omkring 21 år. Då bor du ofta inte kvar i kommunen man vuxit upp i. Kommunerna missar den erfarenhet som unga i kommunen bär på
  • Politiker bryr sig om väljares röster. Alla ska bli äldre. Alla äldre har rösträtt. Varför ska politiker lägga förslag som tydligt gynnar just unga, när de inte vinner röster på det?
I Österrike får 16-åringar rösta i det kommande Europaparlamentsvalet 2009. I Norge har kommunministern förespråkat en provomgång med 16-årig rösträtt i valet 2011. LSU har inte tagit ställning till sänkt rösträttsålder, men det är helt klart en mycket levande debatt i Europa.

Inga kommentarer: