2008/04/08

Unga inte inbjudna till nordiskt klimatmöte

LSU skriver tillsammans med våra nordiska kollegor i LNU, DUF och Allianssi ett brev idag till våra ministrar som är samlade i Riksgränsen. Innehållet i brevet är detsamma som den debattartikel som publicerades idag i Dagens Industri underskriven av LSU:s FN-delegater Jakop Dalunde och Marie Wickberg och mig. Hittade den inte digitalt, så håll till godo:

"I dag öppnar det första Nordiska Globaliseringsforum i Riksgränsen. Statsminister Fredrik Reinfeldt har bjudit in de fem nordiska statsministrarna för att diskutera globaliseringens aspekter tillsammans med företrädare från forskarvärlden, näringsliv och civilsamhället. Men framtidens ledare finns inte med på inbjudningslistan.

Unga kommer att behöva bära konsekvenserna av den politik som förs - eller inte förs - i dag. Därför måste vi vara med och hitta de lösningarna som behövs för att möta de utmaningar som klimatförändringarna och globaliseringen bär med sig.

Unga i Sverige saknar förtroende för politiker och för storföretagens förmåga att hitta lösningar på dessa problem. Därför är det extra beklagligt att dagens unga, framtidens ledare, inte får vara med när dessa utmaningar diskuteras.

Etablerade beslutsfattare skjuter viktiga beslut på framtiden för att vinna nästa val - eller för att kunna presentera ännu en kvartalsrapport som möter ägarnas krav på hög avkastning. Det är dessa beslutsfattare som möts vid Riksgränsen - ska vi våga tro att de klarar av att fatta de beslut som krävs?

Tre av fem unga mellan 16 och 29 år kan tänka sig att starta ett eget företag. I ungdomsorganisationer växer nytt ledarskap, kreativitet, entreprenörskap och innovationsförmåga. Dagens unga vågar se lösningar och ta obekväma beslut för att framtiden ska bli mer bekväm för kommande generationer.

Vi kan göra den omställning som krävs och samtidigt behålla vår konkurrenskraft och vår välfärd. Klimat och frågor om hållbar utveckling får inte längre klassas som miljöfrågor och begränsas till att endast engagera uttalade miljöorganisationer. Alla samhällsaktörer har ett ansvar att agera i arbetet för en hållbar samhällsutveckling.

Ungdomsorganisationerna är inte med i Riksgränsen. Men det är inte sista gången tillfälle ges. LSU - Sveriges ungdomsorganisationer bjuder 16-18 maj in ungdomsorganisationer och andra aktörer från hela världen till en stor klimatkonferens där behovet av ett långsiktigt ledarskap kommer avhandlas. Fredrik Reinfeldt är hjärtligt välkommen! Unga ledare är framtiden, men har en viktig roll och ett ansvar redan i dag. Det är helt avgörande att vi får spela den rollen."

Hanna Hallin, ordförande LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer

Jakop Dalunde, språkrör Grön Ungdom och LSU:s representant till FN:s kommission för hållbar utveckling 2008

Marie Wickberg, 1:e vice ordförande Centerpartiets Ungdomsförbundet och LSU:s representant till FN:s generalförsamling 2008

Inga kommentarer: