2008/05/25

Dags för mer lammkött och mindre köttberg

I helgen var det 40 år sedan 1968 blev det nostalgiska årtal det är idag för många. Då ockuperades kårhuset i Stockholm. Mycket har förändrats i Sverige och världen sedan dess. Mycket till det positiva. Men tittar vi på de folkrörelser som var viktiga och storrekryterade unga då, så ser vi att tiden nu hunnit i kapp dem. De kämpar för sitt existensberättigande i ett samhälle som sprungit i från gamla modeller. Det var länge sedan de engagerade många unga.

Här är ett (kärleksfullt) brev till generation 68 från generation 08:

Varför sitter ni och funderar på framtidens engagemang? Har folkrörelser ens en framtid? Vill ni veta hur framtidens engagemang ser ut tror jag ni ska börja med att se er runt om. Framtiden är inte sedan, den är nu. Varje steg idag tar oss framåt. Att sitta och vänta gör det inte.

Har ni relevanta organisationer som engagerar många människor idag? Det är frågan vars svar tar er mot framtiden. Först vill jag bara säga några ord om det vi ser omkring oss idag.

Vi ser att en miljon unga födda mellan 1992-2000 redan är eller snart blir en målgrupp för er verksamhet. Vilken möjlighet!

Generationsskiftet som pågår handlar inte om att en ung kommer att knuffa ut en gammal. Nej, då tar vi för mycket för givet. Det vi ser idag är att folkrörelser dör ut. Förlorar medlemmar, inte för att unga väljer att inte stanna kvar, utan för att medlemmarna dör pga ålder.

Unga väljer att inte gå med i många av de etablerade folkrörelserna. Det är inte de ungas problem, det är ert. Vi kan titta på politiska partier som ett exempel, men motsvarande utveckling ser vi även hos fackförbund och andra folkrörelser.

Den kraftigaste nedgången i medlemskap i politiska partier mellan 1980-2000 skedde bland unga män i åldersgruppen 16–24 år, där andelen partimedlemmar minskade med nästan tre fjärdedelar. Detta innebär att rekryteringsbasen av unga ledamöter till kommunerna, landstingen och riksdagen blir mer begränsad. Idag är 7% av den totala befolkningen medlemmar, men bara 4% av den unga befolkningen.

Åldersgruppen 18–24 år utgör cirka 10 procent av befolkningen.
Hur många av er har minst två under 25 år i sin styrelse? Hur många har 10% ledare under 25 år? I riksdagen ligger andelen invalda ledamöter mellan 18 och 24 år stabilt på 0,5 procent efter 2002 och 2006 års val.

Utmaningen består i detta: Mer lammkött mindre köttberg.

Vill ni ha unga delaktiga i er verksamhet kan ni inte vänta på att en större generation ska komma rusande och be om medlemskap och att få sitta i styrelsen. Delaktighet beror inte på antalet personer. Då skulle unga bestämma i stora delar av världen.

Unga är självklart en heterogen grupp. Alla människor har olika behov, förutsättningar och drömmar. Där skiljer sig unga inte från äldre. Vi är alla olika. Men unga är experter på sin situation idag, unga har en ovärderlig kunskap och insikt i hur det är att vara ung idag. För att vara en relevant organisation idag behöver ni den unika erfarenheten.

Vill ni veta bästa sättet att engagera er nya målgrupp på en miljon? Ni ska inte fråga mig. Jag har ingen aning om vad det innebär att vara 17 år i Stockholm, i Sverige idag. Det är enklare än så, ni ska istället inkludera unga i beslutsfattandet, planering och genomförande av er verksamhet. Ge unga människor mandat och resurser att förfoga över.

Ser vi oss omkring ser vi att varför en person väljer att engagera inte skiljer sig särskilt mycket oavsett ålder eller bakgrund. Vi vill alla hitta ett sammanhang, en tillhörighet. Vi vill känna att vi kan göra skillnad.

Engagemang kommer ur ansvaret och mötet med andra människor. Få växa tillsammans, lösa en uppgift. Så sluta tro att unga är så annorlunda än ni är. Sluta betrakta unga som ofullständiga människor och halva medborgare.

Och undrar ni varför unga inte kuppar era organisationer som ni (i alla fall ett fåtal) så hjältemodigt gjorde 1968? Ja, då är det kanske så att unga inte tycker att din organisation är särskilt relevant för att göra skillnad i samhället idag. Då är det kanske så att unga väljer att lägga engagemanget där det ger resultat. Har du tänkt på det?

1 kommentar:

Anonym sa...

Word, och kul att Svenska FN-förbundet söker fler och yngre medlemmar.