2008/08/15

Ur LSU:s arkiv

Sitter och går igenom verksamhetsberättelser från 1956-1994 inför stundande 60-årsjubileum. Det är fantastiskt spännande att se vilka personer som engagerat sig, vilken verksamhets som bedrivits och vilka politiska frågor som ungdomsorganisationerna enats kring.

I 10-årsjubileumsbroschyren från 1959 sammanfattade Sveriges Ungdomsorganisationers Landsråd (SUL) sitt uppdrag så här:

Landsrådet
- bildades 1949 av 19 ungdomsorganisationer
- består idag av 57 medlemsorganisationer
- är anslutet till World Assembly of Youth - WAY
- ser som en av sina främsta uppgifter att vara ett informationsorgan i internationella frågor för svensk ungdom
- ordnar kurser och konferenser i internationella frågor
- förmedlar talare, informations- och studiematerial kring internationella problem
- samarbetar intimt med Europeiska Ungdomskampanjen
- utger tidskriften Internationellt Forum
- förmedlar svenskt deltagande till olika ungdomsarrangemang utomlands

I stadgarna antagna 1973 §1 beskrivs SUL:s uppgift vara

- att utgöra ett forum huvudsakligen för internationella frågor av gemensamt intresse för det fria och frivilliga ungdomsarbetet
- att utifrån FNs konvention om de mänskliga rättigheterna verka för demokrati, social rättvisa, nationell bestämmanderätt samt mot kolonialism
- tjäna som ett kontaktorgan med internationella organisationer i frågor som berör ungdomsarbete

1973 var för övrigt Carl Bildts andra år som styrelseledamot för Muf, Lennart Rohdin från Folkpartiets ungdomsförbund var ordförande och Anders Wejryd (ärkebiskopen) representerade Röda korsets ungdomsförbund i styrelsen. Alla ledamöter var män.

Dessa stadgar var mer eller mindre oförändrade i ca 20 år, fram till 90-talet. Sedan mitten av 1990-talet inledde LSU (efter stark pådrivan från scouterna, Röda korsets ungdomsförbund, nykterhetsrörelsen och andra partipolitiskat obundna organisationer) utvecklingen mot att sätta nationell samverkan och Sveriges ungdoms- och statsbidragspolitik mer i fokus.

Den utveckling som ledde oss fram till stadgeförändringen 2005 där LSU:s fick den syftesparagraf som vi har idag. Liksom den av styrelsen i dec 2007 antagna strategin för LSU:s utveckling de kommande tre åren. Strategin konstaterar att:

LSUs uppdrag är samla och stärka ungdomsorganisationer. LSU ska vara en resurs för medlemsorganisationernas utveckling, och en intresseorganisation för gemensamma frågor i samhället.

Inga kommentarer: