2008/09/17

Inte svårare än att rösta

Det saknas ett verkligt folkligt engagemang inför politik på Europanivå. Det låga deltagandet i valet till Europaparlamentet vittnar tydligt om det. De 700 parlamentariker som ska väljas om knappt tio månader kommer att representera över en halv miljard människor. Men i senaste EU-valet röstade bara 46 procent. I Sverige var siffran ännu lägre, 38 procent.

...skriver ett gäng organsiationer idag. I Sverige valde tre av fyra unga att avstå från att rösta. Samtidigt blir Europa bara äldre och äldre. Sex av tio beslut som kommer till Riksadgen i Sverige är redan fattade i EU. Bryr vi oss om vår samtid och vår framtid borde vi ägna sex av tio timmar på vad Sverige, och andra, beslutar om i Bryssel (eller Strasbourg).

Eller helt enkelt bara ta vår rätt och gå och rösta. Jag vill se fler, eller i varje fall lika många, 80-talister som 40-talister pallra sig i väg och rösta i juni 2009. Det försvinner inte bara för att du stannar hemma, däremot går alla möjliga knäppisar och röstar. Europaparlamentet är alla europeiska medborgares parlament, ditt också.

Inga kommentarer: