2008/10/03

Jenny leder CISV Sverige

Ordförandeporträtt #15

Jag heter
Jenny Andersson och är ordförande för CISV Sweden.

På vilket sätt gör CISV skillnad för unga människor?
Vi är världsmedborgare för en öppen och rättvis värld. Att vara världsmedborgare innebär att ta ställning och engagera sig för en fredligare värld. Varje år genomför CISV läger och projekt, i Sverige och runt om i världen, gemensamt för dessa är att unga människor lär sig om olika kulturer, samarbete, att ha kul med andra, att utvecklas på ett personligt plan och att få nya vänner. Jag tror också att våra läger och projekt ger unga människor ett ökat självförtroende, bättre självkänsla samtidigt som man får en verktygslåda fylld med interkulturell kompetens, attityder och färdigheter som hjälper individen att vara en aktiv världsmedborgare.

Varför blev/är du engagerad i CISV?
Jag har varit aktiv inom CISV sen jag själv var barn, jag snubblade in på ett läger och det informella lärandet och fokus på det mänskliga mötet fullständigt fångade mig. Jag tror att i dag, nästan 20 år senare drivs jag av samma fascination för vad det mänskliga mötet kan åstadkomma. Idag tar mitt engagemang sig andra uttryck än när jag var barn, men att arbeta med ledarskapsutveckling, såväl min egen som andras är centrala frågor för mitt engagemang i dag.

Den grymmaste personen jag vet är…Grym är kanske inte ett epitet som man per automatik skulle sätta på KG Hammar, svenska kyrkans förre ärkebiskop, men han är det närmaste en personlig idol man kan komma. Hela den rörelse som fanns och kanske fortfarande förknippas med honom och de förändringar som denna rörelse inneburit för svenska kyrkan fascinerar mig.

Men det är inte bara förändringsarbetet som fascinerar, KG Hammar har en fantastisk syn på ledarskap som i mångt och mycket bygger på en behovsanalys. Vad behöver min organisation? Det är en tanke som jag försöker bära med mig i mitt ledarskap. Att ledarskap handlar om att kratta vägen för andra människor, eller kanske snarare för relationerna mellan dem, det mänskliga mötet.

Inga kommentarer: