2009/03/02

Ungas ålder försvann visst

Ungdomsministern verkar tappa bort sin intressegrupp. Så här kommenterar vi dagens DN Debatt.

Idag presenterar Jan Björklund, Nyamko Sabuni, Tobias Krantz och Barbro Westerholm nya idéer på Dagens Nyheters debattsida om hur åldersdiskrimineringen bör motverkas. Grundtankarna är bra men folkpartisterna missar några grundläggande poänger, konstaterar Richard Bengtsson, generalsekreterare för LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer.

- Det är glädjande att höra att Folkpartiet nu tar snabba och rejäla tag i den här frågan. Det finns mycket som tyder på att åldersdiskriminering idag är ett problem. Vi är däremot förvånade över att folkpartisterna inte verkar ha insett att åldersdiskriminering inte är samma sak som äldrediskriminering. Även unga diskrimineras på grund av ålder.

De fyra folkpartisterna skriver om äldre som nekas lån, bostad eller mobilabonnemang på grund av sin ålder och hänvisar till tidningsartiklar för att visa på hur åldersdiskrimineringen ser ut. Det är också ett av de få ställen de kan hitta information, eftersom forskningen och kunskapen om åldersdiskriminering minst sagt är bristfällig.

- Problemet är att vi idag inte vet hur åldersdiskrimineringen ser ut, säger Richard Bengtsson. Vi hoppas att Folkpartiets satsning på att minska åldersdiskrimineringen kommer att innehålla kravet på en statlig utredning och vi förutsätter att de konkreta förslagen kommer att fokusera på förlegade attityder och regler kring ålder som helhet, inte bara en enskild åldersgrupp.

I januari presenterade LSU tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SPF och Seniorkraft rapporten "Den bortglömda diskrimineringen". Där konstaterade vi alla att ålderdiskriminering är något som sker i Sverige idag, både bland unga och äldre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kan naturligtvis vara svårt för många unga att hitta jobb, men ofta är det enbart en tidsfråga för de enskilda individerna innan de hittar ett jobb.
Problemen ligger säkerligen i ett större komplex än åldern, men som kanske till viss del har med åldern att göra. Det är kanske så att den livsstil som många unga har inte passar ihop med de jobb som finns. Det är inte så många arbetsplatser som anställer någon som tänker ta ett sabbatsår om sex månader för att resa jorden runt eller någon som tänker börja studera inom en snar framtid. Men när de unga blir lite äldre då återfinns de på arbetsmarknaden och problemet är som jag kan se det knappast så stort, men jag förstår att många unga ser det som ett problem.
Vi har alltid hört att unga har svårt att få jobb, men de flesta trettioåringar har oftast ett jobb att gå till. Sedan förekommer naturligtvis många subjektiva bedömningar. Jag har själv sett hur en mycket vacker kvinna (~23 år) nekades ett jobb där hon var den mest kvalificerande sökanden. Tyvärr krävde de redqan anställda kvinnorna på arbetsplatsen att hon inte skulle anställas.