2009/06/09

EU förhandlar ny ungdomsstrategi

Här har vi Theresia Silander Hagström från Sveriges ungdomsråd och Petter Falk från Rädda Barnens ungdomsförbund tillsammans med Emma och Imse från LSU på mattan i Prag. Under varje EU-ordförandeskap hålls ett "inflytandeforum" för unga, EU Youth event, och Tjeckiens stod värd i helgen.

Petter och Theresia är utsedda till årets EU-delegater i LSU och kommer också att delta på det Youth Event som Sverige ordnar i Stockholm i mitten av september. Under hösten förhandlar EU klart ett nytt ramverk för samarbete på det ungdomspolitiska området. Kommissionen la tidigare i våras ett förslag som nu diskuterats i Tjeckien och kommer att förhandlas klart under hösten.

I kommissionens meddelande föreslås tre övergripande teman;
* Skapa mer möjligheter för ungdomar inom utbildning och sysselsättning.
* Förbättra tillgången och delaktigheten för alla ungdomar i samhället.
* Främja solidaritet mellan samhälle och ungdomar.

Då Sverige leder förhandlingarna är det ett tillfälle att föra fram din organisations åsikter om vad EU:s medlemsländer bör eller inte bör samarbeta kring vad gäller frågor som rör unga.

Detta är LSU:s kommentarer på en ny EU-strategi för unga:
* Det är inte meningen att en tvärsektoriell ungdomspolitik ska skapa nya politiska strategier, utan föda in perspektiv i andra, redan existerande. De områden, till vilka man inte vill knyta instrument bör tas bort ur ramverket.

* Den tvärsektoriella naturen i strategin kan stärkas ytterligare. Inom området utbildning behöver också formell utbildning ingå som en viktig och samverkande del.

* Det saknas förslag på hur det tvärsektoriella arbetet ska samordnas och genomföras. Flera av arbetsområdena hanteras inte av ungdomsministrar eller direktoratet för ungdomspolitik i EU, och ska inte hanteras där. Den tekniska lösningen på hur samarbetet ska gå till behöver fortfarande lösas.

* Den strukturerade dialogen mellan ungdomsorganisationer och EU:s institutioner kan inte fortsätta utredas och diskuteras utan det behöver sättas en ram, en metod, för hur det ska gå till. Den ramen ska vara applicerbar också för andra delar av kommissionen än direktoratet för ungdomsfrågor och den ungdomspolitiska arbetsgruppen i rådet.

* Samhällets attityder gentemot unga människor behöver ändras och utvecklas. Det finns en tendens i kommissionens meddelande av att unga är ett problem som behöver lösas och att endast ungas konsumtionsmönster och demokratiska kompetens behöver utvecklas. Men att unga är en oanvänd resurs i samhället beror inte endast på unga människor själva.

Inga kommentarer: