Ungdomsorganisationer i Sverige gick samman efter andra världskriget och bildade LSU. Syftet var att underlätta för unga engagerade från Sverige att möta engagerade från andra delar av världen. Om vi känner och förstår varandra startar vi inte krig.
När biståndet debatteras som bäst vill jag skicka fram hälsningar från våra samarbetspartners i Södra Afrika, Kambodja och Libanon. De vittnar om den skillnad ungas engagemang gör även där demokratin brister och mänskliga rättigheter kränks.
Idag mer än någonsin vet vi att de utmaningar ledarskapet har att hantera i samhället kräver kunskap och samarbete över gränser.
Det handlar inte bara om geografiska gränser mellan länder eller delar av Sverige, utan även om gränser mellan en organisation och en annan, mellan en person med en viss bakgrund eller åsikt och en annan. Att korsa gränser ger nya perspektiv, en förståelse för likheter och olikheter. Det stärker och utvecklar ledarskapet som ung.
LSU har alltid strävat efter att skapa mötesplatser som är gränsöverskridande. Mångfalden och bredden är styrkan i det nätverk som medlemsorganisationerna har tillgång till genom LSU i Sverige och i världen.
Många ungdomsorganisationer i Sverige samarbetar med engagerade i andra delar av världen. För demokrati, mänskliga rättigheter och för att det utvecklar den egna organisationen. Den 16 oktober bjuder LSU åter in till EngAgera - en mötesplats för unga som vill engagera sig i globala frågor och organisationer som möjliggör det.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar