LSU är inte de enda som uppmanar alla partier att inte glömma bort unga människor som väljargrupp.
Unga människor är inte en homogen grupp. Däremot delar unga erfarenheten av att vara unga i Sverige idag. Undersökningar visar att det är i stor sätt samma frågor som engagerar väljare oavsett ålder, men det är hur frågorna tacklas som kan avgöra vem som får en röst eller inte. Europaparlamentsvalet visade att unga människor utifrån sina olika erfarenheter kan efterfråga andra perspektiv och bete sig annorlunda än andra väljargrupper i ett val.
År 2010 är generationen förstagångsväljare rekordstor - närmare en halv miljon. Enligt Statistiska Centralbyrån är valdeltagandet högre bland de som är 18 år än de som är 19-25 år.
Partierna har en trovärdighetsutmaning i att det talas oerhört mycket OM unga inför valet - ungdomsarbetslöshet, skolreformer etc - men det talas sällan MED unga människor eller att det ens är AV unga som politiken för unga arbetas fram och presenteras. Alltså, hur många är under 20 eller ens 25 på partiernas listor? De som är äldre må vara erfarna, men har de rätt erfarenheter för att förstå hur det är att växa upp idag? Har de förmågan att formulera relevant politik som berör de yngsta väljarna?
Av kampanjen Rösta 7 juni lärde vi oss att tydliga budskap, unga förebilder, kalla fakta och gemensamma satsningar bidrar till att engagera unga människor inför ett val.
Nu är det upp till partierna att fylla politiken och valdebatten med frågor och förslag som berör och engagerar även förstagångsväljare. De som vågar satsa kan få den halva miljonen att avgöra valet.
2009/09/30
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar