2009/03/09

Försäljare på östafrikas största marknad



Här är Robert som tar med mig på en bodabodatur till Kampalas centrum och marknaden St Balikuddembe (Owino). Uppskattningsvis 25 000 försäljare håller dagligen till där och jag fick möjlighet att träffa tre av dem: Diana (öth) säljer damkostymer, Kenneth (nedan) säljer herrkläder och Tumusiime som säljer barnkläder. Kunderna kommer i busslaster från hela Östafrika för att köpa de kläder som de importerat från Asien och säljer. Vissa för eget bruk, andra för att sälja vidare hemma.

Alla tre har gemensamt att de är småföretagare med kapacitet att växa och anställa fler. Alla tre låter unga personer i släkten arbeta extra för att tjäna ihop pengar till sina skolavgifter. Alla tre har för små företag för att ha tillgång till banklån och är i regel utlämnade till ockerräntor hos privata utlånare. Alla tre har fått möjlighet att låna pengar till en ränta de själva sätter genom mikrolånplattformen MyC4 för att investera i sin affärsutveckling.



Tumusiime har genom den vinst hon gör kunnat sätta sina barn i skolan. Kenneth har börjat bygga ett hus, precis som många unga försläjare gör eftersom de (kanske med rätta) inte litar på banksystemet och saknar pensionssparande. Om de kan bygga ett hus med lägenheter att hyra ut kan hyran försörja dem på ålderns höst.

Marknaden i Owino brann natten till 25 februari. Det tog två timmar tills brandkåren kom och då hade de inget vatten. Skadorna var enorma. De här tre klarade sina stånd, men många förlorade alla sina varor och upp till flera dagskassor som de förvarade där.

Just nu pågår en utredning om branden, men många är övertygade om att det är ytterligare en i raden av bränder som anlagts för att markägaren vill rensa upp och bygga ett köpcentrum. Kampalas borgmästare jagades bort av förtvivlade och arga försäljare när han besökte marknaden i veckan.

Inga kommentarer: