2008/02/12

Grannar ser över 16-årig rösträtt

Rädda barnens ungdomsförbund drev under två år frågan om sänkt rösträttsålder till 16 år. Sedan 1996 har det varit så i Tyskland och nu diskuterar Norge och Danmark (Votes at 16 ) sänkt rösträttsålder i kommunal- och landstingsval, liksom frågan är levande i Europa.

Norges barnombudsman har precis släppt en folder som förespråkar 16-årig rösträtt. Foldern visar att rösträttsåldern sänkts i Norge fyra gånger sedan den infördes (från 25 till 18år). I Norge är genomsnittlig ålder för förstagångsväljare 20 år i kommunalval. Då har många unga lämnat sin hemkommun. Det betyder att få med erfarenhet av att växa upp idag i en viss kommun påverkar den politiskt. Kommunen går miste om värdefull erfarenhet och kunskap.

Det är viktigt att man kan påverka beslut som rör ens vardag. Det är till och med en rättighet. Därför har utländska medborgare som är tillfälligt bosatta i Sverige rösträtt i kommunal- och landstingsval.

När man är 16 år har man gått ut grundskolan. Man har rätt att skaffa barn och man är straffpliktig. Alltså anses man vara mogen att delta fullt ut i samhället. Ändå får man inte påverka sin närmiljö politiskt. Precis som det var för kvinnorna en gång i tiden. Samma argument. Eller brist på.

Unga som jag träffar ute på gymnasieskolor, framförallt i välmående kommuner, säger när vi gör värderingsövningar att de saknar makt och möjlighet att påverka. Att det inte är någon idé och att de ändå inte har rösträtt förrän om flera år. De säger att deras åsikter inte är viktiga. Då brukar jag säga att alla utanför skolans väggar tänker att det är just ni, unga som vuxit upp i välmående kommuner, som resten av samhället sätter sin tilltro till, kallar framtiden och som förväntas delta i och vilja utveckla samhället. De brukar inte direkt se övertygade ut.

Samtidigt vet vi att tiotusentals 16-åringar valt att engagera sig, gå med i en förening eller på annat sätt påverka samhället och andra människor. Unga som är utbildade ledare, drivna projektledare och pålästa i aktuella frågor. Trots att de inte anses vara medborgare fullt ut.

Ingen förlorar sin rösträtt i Sverige. Ingen är för gammal eller för sjuk för att utöva den. Jag har som valförrättare tagit emot röstsedlar från en 101-åring. Rösträtt är en rättighet och de tillkommer alla och envar. Målet med Sveriges ungdomspolitik är att alla unga ska ha tillgång till verkligt inflytande (förut var det makt).

Just nu är det tyst i debatten om sänkt rösträttsålder i Sverige.

Inga kommentarer: