2008/05/30

Vad gör egentligen LSU?

Ja, ibland kan det vara lika bra att skriva ner det mest självklara också!
LSU är samarbets- och intresseorganisationen för Sveriges ungdomsorganisationer. LSU har uppdraget att vara en resurs för att stärka medlemsorganisationerna i att nå sina mål.

Att vara en resurs innebär att vi genom att stärka unga ledare också stärker deras organisationer. Det innebär att vi är mötesplatsen för dagens och framtidens ledare för utbyte av kunskap, erfarenhet och förståelse så att ungdomsorganisationer kan bli ännu bättre på att göra skillnad i unga människors vardag och påverka samhället.

Ungdomsorganisationer erkänns inte tillräckligt för sin betydelse att kanalisera ungas engagemang och skapa en unik plattform för personligt lärande och utveckling. Ungdomsorganisationer stärker ungas tilltro till demokratin och ger aktiva, trygga samhällsmedborgare. Därför går vi samman i LSU, för att stärka oss som ungdomsorganisationer och synliggöra vad vi gör och bidrar till.

Styrelsen har antagit en strategi för LSU. Den utgår från de utmaningar som vi engagerade i medlemsorganisationerna upplever och vilken roll vi tyckt att LSU kan spela för att vara ett stöd i att möta de utmaningarna.

Några nyidentifierade utmaningar framöver som lyfts är att söka dynamiska modeller för engagemang/medlemskap, att engagera en bredd av unga människor, att förhålla sig till privata såväl som statliga finansiärer, att synliggöra ungas röst i samhället, uppvärdera ungas engagemang.

I LSU samlas över 80 oberoende ungdomsorganisationer i Sverige. Medlemsorganisationerna är demokratiskt uppbyggda och verkar inom ramen för de mänskliga rättigheterna. Tillsammans samlar de 700 000 medlemmar. Det är bara rikstäckande ungdomsorganisationer som kan vara medlemsorganisationer i LSU.

Nya medlemsorganisationer 2008 blev Ung pirat, Bosnien-Hercegovinska ungdomsförbundet, Sveriges Ekonomföreningars riksorganisation och Riksförbundet unga musikanter. Dessa samlar närmare 60 000 unga människor.

Vi i medlemsorganisationerna har olika syften, verksamhet och målgrupp. Men vi har det gemensamt att vi är unga och engagerade för andra unga människors meningsfulla fritid, personliga utveckling, möjlighet att förverkliga sina idéer eller att göra sin röst hörd.

Därför har vi olika skäl till varför vi är med i LSU. För flera är det kompetens- och kapacitetsutveckling av ledare, för andra tillgången till nätverket av unga människor, andra organisationer eller personliga relationer, för en del ger medlemskapet legitimitet, för andra en påverkanskanal, för vissa är det erfarenhetsutbytet som lockar, för andra möjligheten att bredda organisationens kontaktnät eller påverkansarbete i eller utanför Sverige.


(Bannern t v är en gåva från Sverok, th träffar Carin Jämtin, tidigare LSU-ordf, unga ledare )

Två verksamhetsområden har medlemsorganisationerna skrivit in i LSU:s stadgar: ledarskaps-/organisationsutveckling samt ungdoms- politik/påverkan. Under 2007 hade LSU över 1500 deltagartillfällen i våra kurser och utbildningsprogram inom dessa två områden.

Därtill kommer kampanjen Alla olika alla lika, mot fördomar och för inkluderande organisationer, engagerar 30 medlemsorganisationer och koordineras av LSU under tre år. Bland annat turnéerar utbildade informatörer från ca tio organisationer varje termin för att göra övningar med 50 000 elever. Just nu är de i Umeå. Kampanjen har gått i 42 länder.

Målgruppen för LSU:s verksamhet är unga ledare i medlemsorganis- ationer. Med ledare menar vi nyckelpersoner på central nivå. Genom att stärka unga ledare stärker vi organisationerna, så att fler unga får chans att engagera sig.

LSU är en aktör i Sverige i frågor som rör vår verksamhet, ungas engagemang och inflytande, villkor för ungas organisering, det vill säga ett ungdomsperspektiv på politiken. Sveriges ungdomsorganisationer använder LSU för att gå samman och gemensamt driva viktiga frågor som många är engagerade i. Allt påverkansarbete utgår från det av medlemsorganisationerna fastlagda LSU-programmet Delaktighet inflytande och makt, baserat på de mänskliga rättigheterna.

LSU är en arena där kontroversiella och engagerande samhällsfrågor kan diskuteras. LSU stärker ungdomsorganisationers möjligheter att påverka och för att det ungdomspolitiska perspektivet ska finnas i hela samhället, inte minst i alla beslutsfattande instanser. Vi bidrar till att debatten fördjupas genom att en mångfald av perspektiv finns representerade, inte sällan dem som annars har svårt att få tillträde.

(Ella Bohlin, KDU och jag med Southern African Youth Movement samt framarbetande av LSU-strategin i en jätteSWOT)

Världen idag kännetecknas av ett ökat ömsesidigt beroende. För att hålla hög kvalitet i vår verksamhet planerar vi och genomför vi den tillsammans med andra. Ibland med våra systerorganisationer i andra delar av världen och ibland med andra samhällsaktörer. Vi tror att mötet mellan människor med olika erfarenhet och bakgrund utvecklar individer och samhället.

LSU arbetar utifrån ett mångfalds- och rättighetsperspektiv. Det betyder att vi ser mångfalden i samhället och hos våra medlemmar som vår främsta styrka och att de mänskliga rättigheterna är mål och medel i vår verksamhet.

Till LSU skickar vi i medlemsorganisationerna våra ledare när de behöver inspiration, vidga sitt kontaktnät och utbyta erfarenheter med andra. Vi har mycket att lära av varandra. Här är aktuella exempel på verksamhet LSU bedriver:

- Mentor- och ledarskapsprogrammet Ung med makt (med Ideell arena)
- Finansieringsdagarna - Show me the money
- Revisorskurs (med ÖhrlingsPricewaterHouseCoopers)
- Projektledningskurs (med Globalverkstaden)
- Kurs i påverkan och genomslag (med Westanders PR)
- LSU-forum – mötesplats för ungdomsorganisationer, politiker, forskare
- Globalkonferensen (med Folk&försvar 2007, WWF 2008)
- Från idé till verklighet, Från verklighet till idé (om projektplanering resp utvärdering)
- Ungdomsfonden (pengar att söka för informationsprojekt eller utvecklingssamarbeten)
- Skandia idéer för livet (pengar att söka för aktiviteter kring tillgänglighet, rasism, jämställdhet, åldersdiskriminering, fördomar)
- Ledarutbildning i att leda övningar som ifrågasätter fördomar och diskriminering
- LSU-reflex - ledarskapsarena på tema breddad rekrytering och en inkluderande organisation
- Rapporter: Analys av regeringens ungdomspolitik, skuggutredning om statsbidrag
- Materialutgivning: O/LIKA – metodmaterial för att arbeta i organisationen med fördomar och diskriminering, Säg det själv - att påverka i Sverige genom FN, Ordförandehandboken

Inga kommentarer: