2008/06/02

Förändringens fyra rum

Efter ett styrelsemöte i hundra kilometer i timmen i helgen där direktiv för verksamhetsplaneringen 2009, beslut om projektansökningar, revidering av LSU-programmet, folkrörelsepolitiken och europeisk ungdomspolitik diskuterats behövdes idag en morgonpromenad i solen. Styrelsen hade också besök av valberedningen, verksamhetsrevisorn, Gustav - vår pressekreterare som börjar idag, Jakop Dalunde - FN-delegat i år till kommissionen för hållbar utveckling. I lördagskväll grillade, lekte och sjöng vi på bryggan i solnedgången över essingen.


På min promenad i morse behövde jag fundera igenom en del. Schemalagd tid för reflektion är verkligen underskattat. I slutet av förra veckan fick jag vid ett tillfälle svara på frågor som:

Upplever du ibland, utan något särskilt skäl en stark känsla av overklighet? Har du en känsla av att en normal människas liv i vår kultur i själva verket är absurt? Känner du det ibland som att du bar mask, gick förklädd - som om du var en annan än den du föreställer?

Svarsalternativen var Ja eller Nej. Övningen var inte ett personlighetstest eller något psykoterapeutiskt. Den handlade om att arbeta fram de fyra rum/faser/moment som en person eller organisation går igenom under en förändringsprocess. Jag ska inte gå in på detaljerna hur teorin landade där men de fyra rummen visade sig enligt teorin vara:

1. Nöjdhet (känslan är: tillfreds, balanserad, koll på läget)
2.Förnekelse, censur (rädd, osäker, missförstådd, stänger av)
3. Kaos, förvirring, konflikt (otillräcklig, rastlös, motarbetad, oinspirerad)
4.Inspiration, förnyelse (oövervinnerlig, bekräftad, kreativ, kapabel)

Rummen passeras i den ordningen och börjar sedan om. Oavsett i vilket "rum" du befinner dig när du börjar. Rörelsen uppkommer i rummen så här:

1. Nöjdheten har gått förlorad
2. Vi försvarar det gamla
3. Vi famlar. På väg att ge upp det gamla. Osäkra på det nya.
4. Vi upptäcker de nya möjligheterna

För att hålla dörrarna öppna melan rummen, så att vi inte fastnar personligen - eller med organisationen är det här viktigt enligt teorin:

1. Nöjdhet - fira framgångarna
2. Censur - ställ frågor, öka medvetenheten, skaffa verklighetkontakt
3. Förvirring - tydliggör alternativen, genuina val, fokusera framtid
4. Inspiration - håll visionen/idéerna levande

Förändringsprocesser är spännande och oundvikliga. Men förändring skapar mycket rädsla. Det deppigaste med teorin är att du om du är i nöjdhetsrummet vet att allt bara kommer att bli värre ett tag innan det blir bättre.

På min promenad funderade jag på i vilket rum jag befann mig just nu i livet, i mitt uppdrag, vart LSU befinner sig och vad som därför skulle kunna göras för att rulla vidare. Det var bra.

Inga kommentarer: