Idag antog EU:s ungdomsministrar den resolution som formulerar mål för det ungdomspolitiska samarbetet under de kommande nio åren, fram till och med 2018. Genom resolutionen har medlemsländerna enats om att förbättra ungas möjligheter inom arbetsmarknad och utbildning, samt att främja ungas aktiva deltagande.
Sveriges regering i egenskap av ordförandeland har drivit och prioriterat arbetet med det nya ramverket och ansträngt sig att samla in åsikter och perspektiv som förts fram av ungdomsorganisationer i Sverige och från hela EU. Resolutionen betonar ungas och ungdomsorganisationers aktiva deltagande som viktigt för implementering och uppföljning av målen. Det tror jag är bra och viktigt om politiken ska göra någon skillnad i ungas vardag.
Mycket med det nya ramverket är positivt, framförallt hur dialogen med unga på EU-nivå nu blir mer strukturerad och kontinuerlig. Vad som saknas är tillfredsställande verktyg och indikatorer för att kunna mäta effekterna av vad som nu bestämts. Ungdomsorganisationer har pushat för detta under året och det är tråkigt att ramverket ändå saknar det. Utan indikatorer är det svårt att se hur arbetet med strategin utvecklas och målen nås. Fegt att ducka för mätbarheten måste jag säga.
I och med ramverket betonar ministrarna vikten av att behålla ett ungdomsperspektiv i den kommande Lissabonstrategin för tillväxt, arbete och utbildning i EU, samt att det arbete som inletts i och med den Europeiska Ungdomspakten ska vidareutvecklas. Ungdomsministrarna skickar med uppmaningen att behålla ett ungdomsperspektiv i Lissabonstrategin till EU-toppmötet/regeringschefernas möte i december, och nu hoppas vi att dessa åsikter också lyssnas på under mötet.
Inför 2010 har årsmötet beslutat att LSU ska fortsätta arbeta för att stärka EU-kompetensen hos medlemsorganisationer. Här kommer LSU vara en resurs för unga och kommuner att mötas, diskutera och ge ungdomsorganisationer verktyg för att bli en del i implementeringen av de ungdomspolitiska målen i EU.
Att följa upp arbetet med Lissabonstrategin kommer vara en av LSU:s prioriteringar, och inte minst ett mycket viktigt fokus för det Spanska Ordförandeskapet under våren. LSU ska såklart också lämna över de erfarenheter vi dragit från arbetet med det svenska ordförandeskapet till det Spanska landsrådet för ungdomsorganisationer.
Länk kommer asap (vi fick höra det från förhandlingsbordet)...
2009/11/27
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar