2008/05/06

Moderaterna om ungas organisering

Under stycket "Unga behöver kulturella mötesplatser" i Moderaternas kulturprogram kan man läsa om villkor för ungas organisering. Moderaterna är bara ett av flera partier, men eftersom de adresserar LSU så tänkte jag ändå uppmärksamma det.

Varken denna eller förra regeringen har kunnat svara LSU när vi frågat om motivet bakom missgynnandet av ungas engagemang och organisering utanför idrotten. Om inget motiv finns är ett förslag om att jämställa villkor (skatter, sociala avgifter) för ungas kulturella skapande med det regelverk som gäller idrotten verkligen på tiden.

En översyn av Ungdomsstyrelsens uppgifter och vem som utför dem bäst kan behövas. Särskilt när Ungdomsstyrelsen alltmer framstår som en slasktratt för Integrations- och jämställdhetsdepartementet både vad gäller forskning och implementering av politiken. Namnet passar ju inte längre, då betydligt mer pengar fördelas till hedersvåldsrelaterade projekt än till ungas organisationer. Det är dessutom inte nödvändigtvis en statlig myndighet som mest effektivt bidrar till att möjliggöra ungas fulla deltagande i samhället (dvs Sveriges ungdomspolitik) och att stärka ungas organisering.

I förslag nummer 67 läsa att LSU fullt ut bör bekostas av medlemsorganisationerna och inte belasta statsbudgeten. Det är viktigt att ungdomsorganisationer har en bred och egen finansiering. Samhället får dock många vinster av att unga går samman och deltar i verksamhet eller idrott som de själva utformat. Det bidrar till trygga, engagerade och erfarna medborgare. Det är därför rimligt att argumentera för ett stöd till ungdomsorganisationer som syns i statsbudgeten.

LSU kommer att återkomma till dessa frågor i den utredning av statsbidrag till ungdomsorganisationer som vi gör med våra medlemsorganisationer parallellt med regeringens.

1 kommentar:

Anonym sa...

halloj alla demokrater där ute! ^^