2008/05/05

Skolan, partier och främlingsfientlighet

Justitiekansler Göran Lambertz uttalade för ett par veckor sedan att skolor inte har rätt att förbjuda ett specifikt parti att besöka skolan. Slaget om rekryteringen av unga till partipolitiska organsiationer avgörs inte främst av vem som besöker skolan eller inte. Jag har skrivit om vad jag tycker i ett tidigare inlägg.

De flesta unga skulle inte rösta på Sverigedemokraterna (i skolvalet 2006 fick Sd 4,3%), men av de som skulle rösta på Sverigedemokraterna utmärker sig gruppen unga män. Orsakerna till varför unga upplever "missnöje" ska vi ta på allvar, men de står inte att finna i hur många muslimer som bor i Sverige eller inte. Det handlar om bristande upplevelse av att hitta en plats och identitet i samhället, ha möjligheter till personlig utveckling, självkänsla och en tilltro till framtiden.

Se Maria Ferm, språkför för Grön ungdom, debattera i Vellinge med Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Samtalet leds av Joakim från Röda korsets ungdomsförbund.

I slutet av maj är Maria Ferm, tillsammans med andra ledare för ungdomsorganisationer, inbjuden att lunchsamtala tillsammans med Bengt Westerberg från Röda korset. Samtalstemat är att ta debatten med främlingsfientliga partier och vilken roll ungdomsorganisationers har i att kanalisera ungas engagemang för ett samhälle utan främlingsfientlighet.

Lunchen är en del av LSU:s 60-årsfirande. Bengt Westerberg har som ung varit engagerad i LSU.

1 kommentar:

Anonym sa...

halloj alla demorkrater där ute ^^