2008/09/18

Att vara ung och engagerad är livsfarligt...

...i de flesta delar av världen. Rätten att organisera sig är långt ifrån självklar. Ungdomsorganisationer och ungas engagemang är en viktig och ofta avgörande förändringskraft för demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter i ett samhälle. Ta till exempel demokratirevolutionen nyligen i Ukraina, avskaffandet av apartheid i Sydafrika eller medborgarrättsrörelsen i USA för ett halvt sekel sedan.

Det som hände i Ukraina har påverkat unga engagerade runt om i regionen. Regeringar klämmer åt unga och förtrycker alla former av ungas engagemang, med motivet att "vi vet ju hur det gick i Ukraina".

I Azerbadzjan åkte min vän Bakthiyar in i finkan efter att ha startat ett sms-upprop mot regeringen tripplade oljepriser 2006. Och då hade han ändå varit regeringens FN-delegat året innan och känd som ordförande för Aisec Azerbadzjan. Väl i fängelset vågade först ingen stå upp för hans frikännande. För vem vill förlora sin plats på universitetet eller riskera framtida möjligheter till jobb?

Den här veckan är RADA, den enda självständiga samarbetsorganisationen för ungdomsorganisationer i Vitryssland i Stockholm. Radas ordförande Svetlana deltog igår vid lanseringen av Forum Syds bok: Minska fattigdomen med ungas inflytande.

Fattigdom är ett hinder för mänskliga rättigheter, säkerhet och utveckling. Det finns 1,5 miljarder unga mellan 12 och 24 år. Historiskt sett har det aldrig funnits så många unga människor i världen. Nästan alla unga tjejer och killar – 1,3 miljarder – lever i fattiga länder. Barn och unga utgör där en majoritet av befolkningen. För att förändra är det avgörande att tjejer och killar genom organisationer i det civila samhället har möjlighet att öka sin makt över samhällsutvecklingen i delar av världen där det behövs som mest.


(ovan) Bakthiyar (th) inbjöds till Sveriges FN-ambassadörsresidens i New York efter sitt tal till generalförsamlingen 2005.
(nedan)Svetlana, ordförande för Rada på möte i Tblisi 2007 med sina kollegor från Georgien, Azerbadzjan, Armenien, Ryssland, Ukraina och Moldavien.

Inga kommentarer: