2008/09/25

Ungdomsorganisationer på egna ben

För att ungdomsorganisationer ska kunna bedriva verksamhet krävs oftast någon form av finansiering. Den grundläggande skillnaden mellan en ideell organisation och ett företag är förhållandet till pengar. Företagets mål är att generera ekonomiskt överskott till ägarna och för att nå det krävs bra idéer. För en ideell organisation är idéerna målet och pengarna ett sätt att nå dit. Gemensamt är att finansiering är en viktig del av verksamheten.

LSU har gjort en kartläggning av de ekonomiska förutsättningar som råder bland ungdomsorganisationer. Med rapporten På egna ben - en rapport om ungdomsorgansiationernas finansiering vill vi ge en bild av hur ungdomsorganisationer kan nå sina mål trots - eller tack vare - beroendet av statliga bidrag.

Statlig finansiering behöver inte vara dålig i sig men ett stort beroende av en finansiär ökar risken för att organisationen anpassar sitt uppdrag, eller fokuserar mer på aktiviteter än på att uppfylla sitt uppdrag, jämfört med organsiationer med en bred finansiering.

Kartläggningen visar att små organisationer löper störst risk att tvingas frångå sitt uppdrag eller förändra det för att upprätthålla sin finansiering. Bästa sättet för en organisation att minska beroendet är att öka egengenererad finansiering, exempelvis medlemsavgifter, kommersiell verksamhet, gåvor eller spel och lotterier.

Inga kommentarer: