2009/03/03

LSU:s uppdrag uppe för debatt

Idag på debattsidan i DN skriver fem medlemsorganisationer att de lämnar LSU/överväger att lämna LSU. Det är bra och viktigt att diskussionen om LSU:s uppdrag och verksamhet är öppen och levande.

På hemsidan finns en kommentar från LSU. Vi är exempelvis rörande överens om att unga inte är en homogen grupp och att ingen, allra minst LSU, bör företräda unga med en röst (se LSU-programmet §4, beslutat av årsmötet nov 2008).

Här, här, här, här och här kan du läsa bloggkommentarer på utspelet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men är inte det du skiver just problemet? "På hemsidan finns en kommentar från LSU. Vi är exempelvis.." Detta tyder ju bara på att ledningen och kansliet faktiskt tar ställningstaganden som faktiskt inte belyser medlemmarnas (och således organisationens) åsikter. De är LSU. Inte styrelsen, kansliet eller någon annan sluten grupp.

Anonym sa...

Det vore intressant att höra ledningens svar på kritiken om att ha gett sig in i bostadspolitiken och där med kritiserat regeringen och framför allt kristdemokraternas politik. Det påståendet har gått lite förbi i LSU:s kommentarer upplever jag och det är nog det mest kärnfulla i kritiken som framlagts av de fem ungdomspartierna.

Sedan är länken till LSU-programmet är trasig. Går den att laga?

Hanna sa...

Hej Majken, tack för din kommentar! Jag instämmer, det hade varit mer korrekt att skriva ”vi är alla exempelvis överens om” eftersom jag refererar till årsmötesbeslutet som ingen medlemsorganisation reserverade sig mot. Tack för uppmärksamheten!

Som du själv är inne på så har ju LSU:s årsmöte gett en styrelse förtroendet att förvalta årsmötets beslut fram tills nästa år. I förtroendet ingår att tolka styrdokument, som LSU-programmet du nämner. På årsmötet ansvarsutkrävs styrelsen om förtroendet inte förvaltats i enlighet med medlemsorganisationeras avsikt.

Styrelsen har prioriterat dialog med medlemsorganisationerna under året och bett om att få besöka medlemsorganisationers styrelser samt bjudit in till ett antal olika dialogforum, med varierande deltagande.

Lite långt svar, men hoppas det svarade på funderingen om medlemarnas inflytande. Hör gärna av dig annars!

Hanna sa...

Hej Alexander och tack!

Nu ska pdf-länken till programmet funka, det finns annars på lsu.se under Om LSU/Styrdokument.

Artikeln du nämner publicerades för ett år sedan, på initiativ av ett par av LSU:s medlemsorganisationer och Hyresgästföreningen. Jag ger dig helt rätt i tveksamheten om dess innehåll låg inom LSU:s mandat. Det har jag också i efterhand framfört till dem som skrev under artikeln.

Artikeln är ett exempel. För att tydliggöra mandatet, öka tryggheten och ta bort oklarheterna påbörjades en revidering av LSU-programmet förra våren, så att det tydligare lyfter fram kopplingen till förutsättningar och villkor för ungdomsorganisationerna och ungas engagemang. Årsmötet beslutade om det nya programmet i nov.

Vi välkomnar konstruktiv kritik på hur LSU bedriver sin verksamhet, det är viktigt för organisationens utveckling och vi försöker ta till oss och implementera goda råd/feedback så snarast möjligt.

Under året utvecklades efter input från bla de partipolitiska ungdomsförbunden också rutiner på kansliet för information till berörda medlemsorganisationer inför exempelvis rapportsläpp som görs eller kampanjer som påbörjas (ex Rösta 7 juni). Men vi kan säkert bli mycket bättre!