2009/10/09

Ny verksamhetsplan efter diskussionen om LSU som påverkansaktör

LSU:s uppdrag uttrycks i vår stadga som att dels vara en resurs för ungdomsorganisationers utveckling, dels att bedriva påverkan. Genom åren har LSU:s uppdrag som påverkansaktör debatterats, och meningarna bland medlemsorganisationerna går delvis isär om hur LSU bör fokusera sitt arbete. Styrelsen har tagit starkt intryck av den diskussion som förts, och välkomnar en pågående och kontinuerlig dialog om LSU:s uppdrag.

Enligt vår mening är LSU:s uppdrag att arbeta med bas i medlemsorganisationernas arbete för förbättrade attityder till unga och ungdomsorganisationer, ökade förutsättningar för unga att vara aktiva i samhället och bättre villkor för ungas organisering. Det är styrelsens mening att LSU:s påverkansarbete ska vara begränsat till frågor som rör ungdomsorganisationers intressen, samtidigt som LSU ska vara en arena för dialog och samhällsdebatt om bredare frågor som rör unga människors deltagande och rättigheter. Det är inte LSU:s uppdrag att företräda ungdomar och unga människor, vilket en del fått uppfattningen om. LSU representerar endast sina medlemsorganisationer.

Som vi ser det måste man göra en distinktion mellan ”ungdomars perspektiv” och ”ett ungdomsperspektiv”. Ungdomars perspektiv kan bara ungdomar själva eller i grupp ge uttryck för, och det finns givetvis många och motstridiga sådana. LSU:s uppgift är att påtala vikten av ”ett ungdomsperspektiv”, som kan bana vägen för att ”ungdomars perspektiv” får utrymme och tillvaratas i samhället som helhet.

Styrelsen har lagt förslag på en verksamhetsplan för 2010. Den och andra handlingar till LSU:s årsmöte 21-22 november finns här.

Verksamhetsplanen har i år utvecklats och blivit tydligare, utifrån den diskussion som pågått om LSU:s roll som påverkansaktör. De frågor LSU ska driva och bevaka nästa år är endast de som tas upp i verksamhetsplanen. Vi har försökt att bättre beskriva hur det kommer att göras, för att skapa tydlighet, framförhållning och förtroende för påverkansarbetet under 2010.

Läs igenom handlingarna och skriv motioner om vad din organisation, kanske tillsammans med andra, vill föreslå för att LSU ska bli en organisation som passar just era behov. Senast 16 oktober vill vi ha alla motioner!

Inga kommentarer: